TÜZÜK

BURSA İLİ

HAYVANCILIĞI GELİŞTİRME BİRLİĞİ TÜZÜĞÜ

Birliğin Adı: 
Madde 1- Birliğin adı Bursa İli Hayvancılığı Geliştirme Birliği’dir. Kısa adı ise HAGEL’dir.

Birliğin Merkezi: 
Madde 2- Birliğin Merkezi Bursa İlidir.

Birliğin Çalışma Alanı ve Süresi:
Madde 3- Birlik Bursa ili hudutları içinde faaliyet gösterir. Faaliyetleri devamlıdır. Birliğin sona ermesi ilgili maddesinde gösterilmiştir.

Birliğin Üyeleri:
Madde 4- Büyükşehir Belediyesi ve ilçelerimizdeki belediyelerdir.

1- Büyükşehir Belediyesi

2- Nilüfer Belediyesi

3- Yıldırım Belediyesi

4- Büyükorhan Belediyesi

5- Gürsu Belediyesi

6- Harmancık Belediyesi

7- İznik Belediyesi

8- Keles Belediyesi

9- Kestel Belediyesi

10- M.K.Paşa Belediyesi

11- Mudanya Belediyesi

12- Orhaneli Belediyesi

13- Yenişehir Belediyesi

14.-Orhangazi Belediyesi

Birliğin amacı ve üyelerce birliğe devredilen görev ve hizmetler.

Madde 5-  Devletin; Hayvancılığın Islahı, tarımın geliştirilmesi, bitkisel ve hayvansal ürünlerin değerlendirilmesi, muhafazası, ihracı amacıyla uyguladığı politikayı izlemek ve Devletin çalışmalarına uygun bir faaliyet göstermek, yardımcı olmak, katkıda bulunmak, maliyeti düşürücü , yol gösterici, eğitici, öğretici bir program içinde çalışmaktır.

Ayrıca,

  • a) Her türlü bulaşıcı, salgın ve paraziter bitki ve hayvan hastalıklarına karşı koruyucu ve tedavi edici mücadele çalışmaları yapmak, bu maksatla yapılacak mücadele çalışmalarında kullanılacak taşıt, akaryakıt, aşı, serum, ilaç, biyolojik maddeler ve malzemeleri temin ve tedarik etmek ve bu konuda hizmet veren kurumlarla müşterek kullanmak.
  • b) Hayvancılığımızın Islahı için her türlü çalışmaları yapmak, bu maksatla ihtiyacı olan yerlerde tabii tohumlama hizmeti için boğa, koç ve teke almak, sun’i tohumlama hizmetleri için; taşıt , akaryakıt, sperma sun’i tohumlama araç ve gereçleri almak ve bunları aynı konuda hizmet veren kuruluşlarla birlikte kullanmak. Hayvan hastalıkları ve hayvan ıslahında kullanılan kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçların tamir , bakım, onarım, yedek parça, akaryakıt ihtiyaçlarını karşılamada katkıda bulunmak.
  • c) Çayır ve mer’ aları Islah etmek, ıslahına yardımcı olmak,
  • d) Yemlerin Islahı ve yem ihtiyaçlarının karşılanması için gereken girişimlerde bulunmak,
  • e) Örnek çiftlikler, istasyonlar, mer’ a, çayır, tarlalar meydana getirmek, yem tohumlarını örnek olarak parasız veya tüm üreticilere paralı olarak dağıtmak,
  • f) Süt toplama merkezleri yapmak, araçlar almak, alacak köylere yardım etmek.
  • g) Hayvan Hastaneleri, tahlil laboratuarları kurulmasına yardımcı olmak, belirli ücret karşılığında sabit ve seyyar sun’i tohumlama turları açmak, bunun için gerekli olan eleman, taşıt, akaryakıt ve sun’i tohumlama malzemelerini temin ve tedarik etmek ve yapmak
  • ,h) Hayvan borsası, pazarı, panayır yerleri, mezbaha v.b. yapmak yapımına yardımcı olmak.

        ı)   Her  imkandan yararlanılarak tarımla ve gıdayla ilgili olarak              halkı  eğitmek, yol göstermek, gerekli yayın çalışmalarını yapmak.

         i) Ecza depoları kurmak

          j) Sergiler açmak, yetiştiricileri teşvik amacıyla her çeşit yarış ve koşuları düzenlemek, başarı ödülleri vermek.

       k) Umumi yerlerin, hanların, ahırların, tabakhane ve süthaneler ile hayvan ürünleri imal, muhafaza ve alım satımı ile ilgilenen işyerlerinin, her türlü sıhhi ve fenni kontrollerini yaparak,yol göstermek ve aksaklıkların giderilmesine yardımcı olmak,

 

 

 

 

 

 

 

  • l) Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla girişimlerde bulunmak, Bakanlıklarla, Belediyelerle, Bursa Valiliğiyle, Birliklerle, Üniversitelerle, Vakıf ve derneklerle işbirliği yapmak, yardımlaşmada bulunmak.
  • m) İl’in Tarım Potansiyelini geliştirici projeler hazırlamak, uygulamaya koymak ve bunlara katkı sağlamak, tarım ve hayvancılıkla ilgili geri dönüşümlü projelere ayni yada maddi destek olmak.
  • n) Çiftlikten sofraya Gıda Güvenliği çerçevesinde Gıda ile ilgili denetimlerde gerekli alet ve malzemeleri temin etmek.
  • o) Çiftçinin ucuz ve kaliteli yem bitkisi tohumu, bitkisel tohum, fide, fidan, düve, koyun ve keçi almasına aracılık etmek.
  • p) Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri kurmak ve kurulmasına katkıda bulunmak, kurulu bulunan Tarıma dayalı  İhtisas Organize Sanayi Bölgelerine üye olmak,
  • r) Birliğin kendisine verilen görev ve hizmet alanları ile ilgili, tarım ve hayvancılıkla ilgili her türlü üretimi yapmak-yaptırmak , üretim yapılacak tesisleri inşa etmek, canlı hayvan ve bitkisel ürünleri pazarlamak, ithal etmek, bunlarla ilgili satış yerleri açmak, üretim dışında da bitkisel ve hayvansal ürünleri pazarlamak amacı ile limited şirketi kurmak,
  • s) Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için çiftçilerimize ve üreticilerimize tarım aletleri, araçları ve ekipmanları temininde destek olmak, başlıca görevleridir.

Madde 6- Birliğin organları şunlardır:

1- Birlik Meclisi

2- Birlik Encümeni

3- Birlik Başkanı

BİRLİK MECLİSİ’NİN KURULUŞU GÖREV VE YETKİLERİ

Birlik Meclisinin Kuruluşu:
Madde 7-

  1. Birlik meclisi birliğin karar organıdır ve birlik üyesi mahalli idarelerin meclislerinin kendi üyeleri veya belediye meclis üyeliğine seçilmeyi haiz kişiler arasından, birlik tüzüğünde belirlenen sayıda ve gizli oyla seçecekleri üyelerden oluşur. Ancak dışarıdan seçileceklerin sayısı mahalli idare meclisinden seçileceklerin üçte birini geçemez. Asıl üye sayısının yarısı kadar yedek üye seçilir.
  2. Üye mahalli idarelerin başkanları birlik meclisinin doğal üyesidir. Birlik meclisinde bunların dışında doğal üye bulunmaz. Meclis üye tam sayısına doğal üyelerde dahildir. Doğal üyeler, Birlik meclisinde kendisini temsil etmek üzere mahalli idareler meclis üyelerinden birine yetki verebilir. Bir meclis üyesi sadece bir doğal üyenin yetkisini kullanabilir.
  3. Üye belediye meclislerinin kendi üyeleri veya meclis üyelerinden seçilme şartlarını taşımak şartıyla nüfuslarına göre seçecekleri meclis üyeleri ve doğal üyelerle birlikte Birlik meclisini oluşturur.
  4. Üyelik için başvuran idareler bulundukları veya bağlı oldukları ilin nüfusu esas olmak üzere aşağıda belirlenen meclis üyesini Birlik meclisinde görevlendirir. Aşağıda belirtilen sayılara doğal üye olan belediye başkanları dahil değildir.                                                                                                                                                                                             a) Nüfusu; 50.000 e kadar olan ilçe belediyelerde seçecekleri 1 meclis üyesi,                                                                  b) Nüfusu 50.001 – 500.000 arası olan belediyelerde seçecekleri 2 meclis üyesi,                                                            c) Nüfusu 500.001 – 1.000.000 arası olan belediyelerde seçecekleri 3 meclis üyesi,                                                      d) Nüfusu 1.000.001 fazla olan belediyelerde seçecekleri 4 meclis üyesi, Birlik meclisinde görev almak üzere görevlendirilir.
  5. Birlik meclis üyelerinin görev süresi, mahalli idare seçim dönemi ile sınırlıdır. Belediye başkanlığı veya meclis üyeliği sona erenlerin Birlik Meclisi Üyeliği de sona erer. Birlik Meclisi üyeliği, üyeliğin düşmesini gerektiren bir sebeple sona erenler, bir sonraki dönemde Birlik Meclisi Üyeliğine seçilemezler.
  6. Üye mahalli idarelerden herhangi birinin Birlik Meclisindeki asıl üyeliklerinde boşalma olursa, birlik başkanı o mahalli idarenin yedek üyelerini göreve çağırır. Çağrılacak yedek üye kalmadığı taktirde üye mahalli idarelerin meclisleri, ilk toplantılarında yeniden yedek üye seçimi yapar. Birlik meclisinin feshedilmesi durumunda yeniden asıl ve yedek üye seçimi yapılır. Bu üyeler kalan süreyi tamamlar.

Meclisin Görev ve Yetkileri:
Madde 8- Birlik meclisinin görev ve yetkileri şunlardır:

Yatırım plânı ve çalışma programını görüşmek ve kabul etmek,

Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.

Borçlanmaya karar vermek,

Taşınmaz mal alımına, satımına, kiralanmasına ve takasına karar vermek.

Birlik tarafından yürütülecek hizmetler için uygulanacak ücret tarifesini belirlemek,

Şartlı bağışları kabul etmek,

Dava konusu olan ve miktarı iki bin Yeni Türk Lirasından on bin Yeni Türk Lirasına kadar birlik alacaklarının sulhen halline karar vermek,

Birlik yatırımlarının yap-işlet veya yap-işlet-devret modeli ile yapılmasına karar vermek,

Birlik başkanlık divanını, birlik encümen üyelerini ve meclis ihtisas komisyonu üyelerini seçmek,

Birlik teşkilâtına ait birimlerin kurulmasına karar vermek,

Birlik tüzüğünde öngörülmesi halinde tüzük değişikliğini kabul etmek,

Birlik tarafından çıkarılacak yönetmelikleri kabul etmek,

Birlik başkanıyla birlik encümeni arasındaki anlaşmazlıkları karara bağlamak,

Birlik personeline ait kadroları tetkik ve karara bağlamak

Birliği feshetmek,

Meclis Başkanlık Divanı:
Madde 9- Mahalli idareler genel seçimlerini müteakip meclis Valinin çağrısı üzerine 30 gün içinde en yaşlı meclis üyesinin başkanlığında toplanarak, ilk iki yıl için meclis, başkanı, birinci ve ikinci meclis başkan vekili ile iki katip üyeyi seçer. Seçilen başkanlık divanı ilk iki yıl için görev yapar, ilk iki yıldan sonra seçilen başkanlık divanı üyeleri ilk mahalli idareler genel seçimine kadar görev yapar. Herhangi bir nedenle başkanlık divanında boşalma olması durumunda kalan süreyi tamamlamak üzere yeni üye seçilir.

Meclis Toplantı ve Karar Nisabı:

Madde 10-  Meclis toplantı ve karar nisabı:

Birlik meclisi her yıl Nisan veya Mayıs ve Eylül veya Ekim aylarında olağan olarak Birlik Merkezinde veya Birlik Encümeninin karar vereceği yerde toplanır. Meclis, üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve katılanların çoğunluğu ile karar alır. Karar yeter sayısı meclis üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Meclis başkan ve meclis üyelerinin üçte birinin veya üye mahalli idare meclislerinin talebi üzerine olağanüstü olarak toplantıya çağrılabilir. Gerekli nisap sağlanamazsa başkan tarafından toplantı üç gün sonraya ertelenir.

İkinci toplantı üye sayısının dörtte birinden az olmayan üye ile açılır ve kararlar katılanların salt çoğunluğuyla alınır. Ancak bu nisap meclis üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz. Olağanüstü toplantılarda çağrıyı gerektiren konuların dışında bir iş görüşülemez.

 

Birlik Meclisinin Kararlarının Kesinleşmesi:
Madde 11- Birlik meclisince alınan kararlar birlik başkanına gönderilir. Birlik başkanı hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını geri gönderir. Meclis kararında ısrar ederse veya 5 gün içerisinde başkan kararı mülki idare amirine gönderir yada bu süre zarfında herhangi bir işlem yapmaz ise kararlar kesinleşir.

Tüzük değişikliğine ilişkin kararlar Bursa Valiliğinin onayı ile kesinleşir ve yürürlüğe girer.

Birlik Meclis Kararlarının Yürürlüğe Girmesi:
Madde 12- Kesinleşen meclis kararları Bursa Valisine göndermekle yürürlüğe girer.

İhtisas Komisyonları:
Madde 13- Birlik Meclisi her dönem başı toplantısında plan ve bütçe komisyonunu kurar ve sayısı beşi geçmemek üzere komisyon üyelerini seçer. Birlik meclisi, dönem başı toplantısında veya diğer toplantılarında birliğin faaliyet konularında diğer ihtisas komisyonları kurabilir ve sayısı beşi geçmemek üzere bu komisyonlara üye seçebilir.

BİRLİK ENCÜMENİNİN KURULUŞ GÖREV VE YETKİLERİ

Birlik encümeninin oluşumu:

Madde 14- Birlik encümeni, birlik başkanı ve meclisin kendi üyeleri arasında bir yıl için seçeceği 5 üyeden oluşur. Encümen seçimleri dönem başı toplantısında ve gizli oyla yapılır. Görev süresi dolan kişiler yeniden seçilebilir.

Encümen üyeleri farklı mahalli idareler birimlerinden seçilecektir.

Birlik başkanı encümenin de başkanıdır. Başkanın bulunmadığı hallerde bu görev başkanın görevlendirmesi durumunda başkan vekili veya birlik müdürü veya görevlendireceği encümen üyelerinin birisi tarafından yürütülür.

Encümenin görev ve yetkileri:

Madde 15- Birlik encümeninin görev ve yetkileri şunlardır:

Yatırım plânı ve çalışma programı ile bütçe ve kesin hesabı inceleyip birlik meclisine görüş bildirmek,

Kamulaştırma işlemlerinin gerektirdiği kamu yararı kararını almak,

Öngörülmeyen giderler ödeneğinin harcama yerlerini belirlemek,

Bütçede fonksiyonel sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasında aktarma yapmak,

Kanunlarda öngörülen cezaları vermek,

İki bin Yeni Türk Lirasına kadar olan davaların sulhen halline karar vermek,

Taşınmaz mal alımına, satımına, kiralanmasına ve takasına ilişkin meclis kararlarını uygulamak,

h) Ek ve olağanüstü ödenek tekliflerini hazırlayıp Meclisin onayına sunmak.

Birlik encümeni toplantı ve karar nisabı:

Madde 16- Birlik encümeni, ayda en az bir defa üye tam sayısının salt çoğunluğu ile önceden belirlenen yer, gün ve saatte toplanır ve katılanların çoğunluğu ile karar alır. Eşitlik halinde başkanın olduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Başkan, acil durumlarda encümeni toplantıya çağırabilir.

Encümenin gündemi başkan tarafından hazırlanır. Başkan tarafından havale edilmeyen konular görüşülemez. Encümen üyeleri başkanın uygun görüşü ile gündem maddesi teklif edebilir.

Encümene havale edilen konular bir ay içinde görüşülerek karara bağlanır.

BİRLİK BAŞKANININ GÖREV VE YETKİLERİ

Birlik Başkanı:

Madde 17- Birlik meclisi, birliğin kuruluşundan veya mahalli idareler genel seçim sonuçlarının ilanından itibaren ilk toplantısında diğer başkanlık divanı üyeleri ile birlikte iki yıl için birlik başkanını seçer. İki yılın sonunda diğer başkanlık divanı üyeleri gibi birlik başkanını da ilk genel seçimlere kadar görev yapmak üzere tüzüğün 9’uncu maddesindeki usullere göre seçer.

Birlik Başkanının Görev ve Yetkileri:

Madde 18- Birlik başkanı, birlik idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Birlik başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

Birliği yönetmek ve birliğin hak ve menfaatlerini korumak,

Yatırım plânı ve çalışma programı ile bütçeyi ve kesin hesabı hazırlamak, uygulamak, izlemek, değerlendirmek ve bunlarla ilgili olarak hazırlayacağı yıllık faaliyet raporunu meclise sunmak,

Birliği temsil etmek veya vekil tayin etmek,

Birlik meclisine ve birlik encümenine başkanlık etmek,

Birliğin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek,

Birliğin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek,

Yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak,

Birlik meclisi ve birlik encümeni kararlarını uygulamak,

Birlik meclisi ve birlik encümeninin yetkisi dışında kalan diğer ödenek aktarmalarını yapmak,

Birlik personelini atamak,

Birliği denetlemek,

Şartsız bağışları kabul etmek,

Kanunlarla birliğe verilen ve birlik meclisi veya birlik encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,

Birlik başkanlığının sona ermesi ile ilgili olarak Belediye Kanununun belediye başkanlığının göreve devamsızlık dışındaki sebeplerle sona ermesine ilişkin hükümleri uygulanır.

BİRLİK TEŞKİLATI VE GÖREVLİLERİ

Teşkilat:

Madde 19- Birlik teşkilatı, birlik müdürü, yazı işleri ve mali hizmetler birimi ile birliğin faaliyet alanına göre kurulacak teknik işler biriminden oluşur. Bu birimler gerektiğinde tek görevli tarafından da yürütülebilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan memurlar, Belediye Kanununda belirtilen esas ve usûllere göre birlik müdürü veya diğer üst yönetici kadrolarında görevlendirilebilir. Bu tür görevlendirmelerde ilgilinin kendi kurumundan aldığı her türlü malî ve sosyal hakları kesilmez, ancak kurumundan aldığı aylık ve diğer ödemelerin toplam tutarını geçmemek üzere birlik encümeni kararıyla ek ödeme yapılabilir.

Birlik Personeli:

Madde 20- Birlik Müdürü, birim amirlerini ve diğer personeli birlik başkanı atar. Ancak Birlik Müdürü ve birim amirlerinin atamaları hakkında meclise bilgi verir.

Birlik, Belediye Kanununun belediye personeli ile ilgili düzenlemelerine, birlik personelinin atama, yükselme haklar, ödevler, kadro, unvan, sicil, ceza, ödül ve diğer personel işlemlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, Bakanlar Kurulunca Belirlenen Norm Kadro Esas ve Usullerine, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Yönetmelik ve Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Atanacaklar Hakkında Sınav Yönetmeliği hükümlerine tabidir.

Birlik Müdürünün Görevleri:

Madde 21- Birlik Müdürü Birliğe ait hizmetlerin başkan adına onun direktifi ve sorumluluğu altında yürütülmesini sağlar.

Birliğin iş ve işlemlerinin hukuka uygun yapılmasından, işlerin planlanmasından, koordinasyon ve denetiminden, proje üretiminden birlik başkanına karşı sorumludur.

Birlik Başkanı hangi işleri Birlik Müdürüne devrettiğini bir yönerge ile belirler.

MALİ HÜKÜMLER

Birliğin Gelirleri:

Madde 22- Birliğin gelirleri şunlardır:

Birlik üyelerinin, birliğin kuruluş ve faaliyet giderlerine katılma payları,

Birlik meclisi tarafından belirlenecek tarifelere göre tahsil edilecek hizmet karşılığı ücretler,

Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından aktarılacak ödenekler,

Taşınır ve taşınmaz malların kira, satış ve başka suretle değerlendirilmesinden elde edilecek gelirler,

Kira ve faiz gelirleri,

Bağışlar,

Diğer gelirler.

Diğer tarımsal gelirler .

Sosyal faaliyet gelirleri

Birliğin Giderleri:

Madde 23- Birliğin giderleri şunlardır:

Birlik hizmetlerinin yürütülmesi için yapılacak giderler,

Birliğin personeline ve seçilmiş organlarının üyelerine ödenen maaş, ücret, ödenek, huzur hakkı, yolluk, hizmete ilişkin eğitim harcamaları ile diğer giderler,

Hizmet karşılığı alınacak ücretler ve diğer gelirlerin takip ve tahsili için yapılacak giderler,

Birliğin hizmet binalarının, tesislerinin, araç ve gereçlerinin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için yapılan giderler,

Faiz, borçlanmaya ilişkin diğer ücretler ile sigorta giderleri,

Dava takip ve icra giderleri,

Avukatlık, danışmanlık ve denetim ücretleri,

Kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla yapılan ortak hizmetler ve diğer proje giderleri,

Temsil, tören ve ağırlama giderleri,

Üyelerin birliğin (kuruluş) faaliyet giderlerine katılım payları:

Madde 24-

1)Üye Belediyeler, belediye meclisince kabul edilmiş gelir kesin hesaplarını, kesinleşmesine müteakip bir ay içerisinde Birlik Başkanlığına gönderir.

2) Üye belediyeler, Belediye Meclisince kabul edilmiş gelir kesin hesaplarının binde birini ( 1/1.000); yıllık üyelik aidatı olarak tahakkuk ettirir ve her yıl nisan ayında tek seferde Birliğin hesabına aktarır.

Birlik Bütçesi;

Madde 25- Birlik bütçesi, bir mali yıl ve izleyen iki yıl içindeki gelir ve gider tahminleri ile bunların uygulanmasına ilişkin esas ve usulleri gösteren bir meclis kararıdır.

Bütçeye ayrıntılı olarak harcama programları ve finansman programları eklenir. Bütçe yılı devlet mali yılı ile aynıdır. Bütçe dışı harcama yapılamaz.

Birlik başkanı ve harcama yetkilisi olarak yetki verdiği Birlik Müdürü (Genel Sekreter), bütçe ödeneklerinin verimli, tutumlu ve yerinde harcanmasından sorumludur.

Birlik meclisi, birlik bütçesini Aralık ayı olağan toplantısında görüşerek kabul eder.

Bütçe, ekonomik sınıflandırmanın dördüncü düzeyine göre hazırlanır ve mecliste ikinci düzeye kadar görüşülerek kabul edilir.

Birlik bütçesinin kesinleşmesi ve yürürlüğe girmesi:

Madde 26- Birlik bütçesi, birlik meclisinin diğer kararları gibi tüzüğün 11 ve 12 inci maddesindeki usullere göre kesinleşir ve yürürlüğe girer.

Üst Yönetici:

Madde 27- Birliğin üst yöneticisi birlik başkanıdır.

Harcama Yetkilisi:

Madde 28- Birliğin harcama yetkilisi birlik başkanıdır. Başkan bu yetkisini Birlik Müdürüne (Genel Sekreter) devredebilir.

Çalışma Programı:

Madde 29- Birlik meclisi bütçeden önce çalışma programını görüşerek kabul eder. Bütçeler, çalışma programına uyumlu olarak hazırlanmak zorundadır.

Birliğin alım, satım, ihale ve hesap işleri:

Madde 30- Birlik, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Sayıştay Kanununa tabidir.

Birliğin Tutacağı Defterler:

Madde 31- Birlik, Karar Defteri, Evrak Kayıt Defteri, vs defterler ile ‘’Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde’’, birlikler için öngörülen defterleri tutarlar.

Üye mahalli idarelerin ve vatandaşların birlik hizmetlerinden faydalanma usulleri:

Madde 32- Birliğimizin tüzük amaçlarının doğrultusunda talep edilen hizmetler imkanlar dahilinde karşılanacaktır.

Birliğin Üyelerinin Sorumluluğu:

Madde 33- Birlik adına yapılan her türlü sözleşme ve taahhütlerden birlik tüzel kişiliği sorumludur.

Yönetmelik Yapılması:

Madde 34- Bu tüzüğün uygulanmasına ilişkin esas ve usuller yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik, birlik meclisi tarafından kabul edilir ve Tüzüğün 11 ve 12 ’ inci maddesindeki esas ve usullere göre kesinleşir ve yürürlüğe girer.

Birliğe Katılma:

Madde 35- Birliğin kuruluşundan sonra birliğe katılmak isteyen mahalli idare birimleri kendi meclislerinde alınacakları katılma kararının, birlik meclisince kabulü ve valinin onayı ile katılım gerçekleşmiş olur.

Birlikten Ayrılma:

Madde 36- Üye mahalli idareler kendi meclis kararları ile birlikten ayrılırlar. Ancak ilgili belediye, ayrılma kararı aldığı tarihten itibaren 6 ( altı ) ay içinde Birliğe olan yükümlülüklerini yerine getirmek ve borçlarının tamamını ödemek zorundadır.

Tüzük Değişikliği (Tüzüğün Kesinleşmesi):

Madde 37- Birlik tüzüğü, birlik meclisi üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı valinin onayı ile gerçekleşir.

Birliğin Tasfiyesi:

Madde 38- Birlik meclisi üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun alacağı kararla feshedilebilir. Birliğin tasfiyesinin, mülki idare amirince belirlenen üç kamu görevlisince yürütür. Tasfiye işlemleri en geç bir yıl içinde sonuçlandırılır. Birliğin mal varlığı, birlik meclisince alınacak kararlar doğrultusunda ve üye birimlerinin birlik mal varlığına katılma oranlarına göre, katılma oranları belli değil ise mahalli idare birimlerinin nüfusları oranında dağıtılır.

Yürürlük:

Madde 39- Bu Tüzük’ün hükümleri, Bursa Valisinin onayından sonra yürürlüğe girer.

Yürütme:

Madde 40- Bu tüzük hükümleri birlik başkanı tarafından yürütülür.​